600 rajz Energiaországban

Budapest, 2011. június 15.

E.ON EnergiaKaland pályázat a 4.Gyerek ARC kiállítással közösen.

Ötletkaland Energiaországban” címmel gyerekrajz kiállítás nyílik 2011. június 11-én, a Millenáris parkban. Az E.ON EnergiaKaland nevű oktatási programja részeként, a Gyerek ARC szervezésében, két korcsoportban meghirdetett pályázatra 600 pályamű érkezett az ország minden tájáról, amelyből 72 db óriásmolinóra nyomtatva látható nyár végéig a parkban.

A tavalyi év nagy sikerű „Az energiatakarékosság ábrázolása” rajzpályázata, valamint a „Hová tűnt az energia?” videós nyomozójátéka után az E.ON a GyerekARC-cal közösen idén két korcsoportban hívta kalandra pályázóit az energia birodalmába.

A 6-9 éves korosztály, a „Biox és a titkos találmány” című mesét illusztrálta. A mesében a két főhős, Zsiga és Liza, egy csodás találmány segítségével megmenti nagymamájuk alföldi tanyáját az elsivatagosodástól. Az akcióban részt vesz két ügynök macska, valamint a távoli Xenor bolygón élő Biox.

A 10 és 14 év közötti gyerekek „Legyél te is feltaláló” felhívásra olyan találmány – legyen akár szerkezet, vagy eljárás – illusztrációját küldték el, amely úgy segíti az ember hétköznapi életét, hogy közben a környezetet is kíméli. A zsűri szempontjai között nem szerepelt a megvalósíthatóság, a szabad gondolatok, ötletes felvetések ellenben sokat nyomtak a latban. Ugyanez a korosztály az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete felhívására a jövő járgányainak fantáziatervével is pályázhatott. A legjobb tervek „Ötletes Ökomobilok 2050” gyűjtőnévvel szerepelnek a bemutatón.

Köszönet illet minden pályázatbeküldőt, hiszen a beérkezett alkotások után a Magyar Vöröskereszt alkotásonként 1000 Ft-ot adományozott, amelyet a szervezőkkel közösen a mélyszegénységben élő magyar gyerekeknek juttat el.

A 4. Gyerek ARC zsűritagjai - Szalóki Ági, Szanyi Laura, Dr. Havas Péter, Gévai Csilla, Bolgár Eszter, Tóth Andrej és Bakos Gábor - két különleges alkotást emeltek ki a nyertesek mellett. A 9 éves Bálint Virág a budapesti Móra Ferenc Általános Iskolából „100 rajz a gyerekekért” címmel küldött be 100 db leporellóba rendezett rajzot, amely a 2 korcsoportban meghirdetett pályázati felhívás valamennyi témakörére reflektál.

A másik érdekesség egy 12 éves fiú, Farkas Ádám munkája, aki a kiírást látva kutatást végzett óhatvani iskolájában. Összegyűjtötte, csokorba rendezte az elképzeléseket, majd egy mini tanulmányt készített iskolatársainak a jövő járgányával szemben támasztott igényeiről.

A 6-9 évesek korcsoport nyertesei:

 1. 1. díj - Nagy Vivien (7 éves) - „Így képzelem Bioxot”
  Igazgyöngy Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Berettyóújfalu
 2. 2. díj - Dobos Zsolt (8 éves) - „Cicavízió”
  Kálmán Lajos Általános Iskola, Kecskemét-Méntelek
 3. 3. díj - Budai Anita (9 éves) - ”Bip, Bip – A Xenor üzen”
  Szentháromság Plébánia Bíbor Rajzcsoportja, Hódmezővásárhely

Különdíjat kapott - Bálint Virág (9 éves) – „100 rajz a gyerekekért”
Móra Ferenc Általános Iskola, Budapest
Virág 100 rajzot küldött be, így 100.000 Ft-ot gyűjtött (a Magyar Vöröskereszt jóvoltából) a legszegényebb sorban élő magyar gyerekeknek.

A Millenáris kedvence díj nyertese - Molnár Kata (9 éves) - „A befőttek maradnak!”
Szentháromság Plébánia Bíbor Rajzcsoportja, Hódmezővásárhely

A Szülők Háza különdíjának nyertese - Hornyák Péter (6 éves) - „Esőköpő”
Stromfeld Aurél Általános Iskola, Budapest

A KUZIN Vizuális Műhely különdíjának nyertese - Németh Gréta (8 éves) - „Az ügynökök”
Széchenyi Zsigmond Általános Iskola, Előszállás

A 10-14 évesek korcsoport nyertesei:

 1. 1. díj - Fenyvesi Dávid (10 éves) - „Takarékoskodjunk a vízzel!”
  Stromfeld Aurél Általános Iskola, Budapest
 2. 2. díj - Mohácsi István (10 éves) - „Vízi élet megújító, béta sugár elnyelő, víz alatt járó bálnahajó”
  Igazgyöngy Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Berettyóújfalu
 3. 3. díj - Aranyi Petra (10 éves) - „Kaktuszbá víztisztító hajója”
  Igazgyöngy Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Berettyóújfalu

Ötletes ökomobilok 2050. Az EU járgánytervező pályázatának győztese - Bók Petra Zsófia (12 éves) - "Season car"
Bornemisza Péter Általános Iskola, Művészeti Intézmény és Sportiskola, Budapest

Millenáris kedvence díj - Csordás Tímea (13 éves) - "Segíthet egy szemétfaló!"
Igazgyöngy Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Berettyóújfalu

Különdíjat kapott – Farkas Ádám (12 éves) - "A jövő környezetbarát autója ma"
Óhatvani Általános Iskola, Hatvan

A legjobb pályázatok készítőit az E.ON nagy értékű könyvutalványokkal, illetve környezettudatos eszközökkel és játékokkal díjazza, de a GyerekARC szervezésében további nyeremények is várták a pályázókat. A pályázatban segítséget nyújtottak az EnergiaKaland oktatási program anyagai.

A kiállítás megtekinthető egész nyáron át a Millenáris parkban.

További információ: www.arcmagazin.hu, www.energiakaland.hu

Háttér

Az EnergiaKaland program és a kapcsolódó internetes oktatási portál, a www.energiakaland.hu 6-tól 18 éves korig kínál diákok és tanáraik számára energiával kapcsolatos ismeretanyagot. Az EnergiaKaland tananyagai és feladatai a Nemzeti Alaptanterv követelményeinek megfelelően, az egységes természettudományos oktatás alapelveivel összhangban készültek.

A program célja, hogy a gyerekek játékos formában ismerkedjenek meg az energia izgalmas világával, az energiatermeléssel, a felhasználással és az energiatakarékosság fontosságával. A program célja másodsorban pedig az, hogy segítsen a pedagógusoknak abban, hogy a diákjaikban kialakítsák az energiatudatosságot, bővítsék az energiával kapcsolatos tudást és fejlesszék az ezzel kapcsolatos kompetenciákat.

Négy korosztálynak négy különböző csomagot kínál az EnergiaKaland: míg az egészen kicsik az otthonaikon keresztül, addig a nagyobbak akár a bolygónk energiaellátásának megismerésével fejleszthetik tudásukat. A program ingyenes, a tananyagok elérhetőek mind az www.energiakaland.hu honlapon, mind offline (dvd), mind nyomtatott formában.