Vízenergia

Típusa: Megújuló

Mi a vízenergia?

A víz körforgása a napenergia közvetett megnyilvánulása. A napenergia hatására a tengerekből és a tavakból víz párolog el. Ez a víz csapadék formájában hullik le. Az eső egy része a magasan, a tengerszint felett fekvő tavakba és víztározókba jut. Ez a víztömeg gravitációs potenciális energiával rendelkezik, amely a tenger felé történő áramlás során mozgási energiává alakul át.

Áramtermelés a vízerőművekben

Az áramló víz mozgási energiája megforgatja a turbinát, amely az áramot termelő generátorhoz kapcsolódik.

Hol találkozhatsz vízerőművekkel?

A vízerőműveket nagyobb folyók, tavak vagy magasan a tengerszint felett létesített mesterséges víztározók közelébe, illetve duzzasztógátak építésére alkalmas helyszínekre telepítik.

A vízenergia felhasználásával történő áramtermelés előnyei és hátrányai

Előnyök

 • Megépítése után az erőmű üzemeltetési költsége igen alacsony, így gyakorlatilag szinte ingyen lehet benne áramot termelni.
 • Egyáltalán nem termel szén-dioxidot. A szén-dioxid-kibocsátások által is előidézett globális felmelegedés világszerte magasabb átlaghőmérséklethez és szárazsághoz vezet.
 • Fenntartható energiafajta, mivel a tározókat, folyókat feltöltő esők nem apadnak el.
 • A gátak segítségével a víz betározható, így megszabhatják az áramtermelés idejét és mértékét.
 • Hirtelen megnövekvő áramszükséglet esetén az erőmű teljesítménye igen gyorsan fokozható.
 • Ameddig elegendő víz áll rendelkezésre, a vízenergia alkalmas a folyamatos áramtermelésre.

Hátrányok

 • A gátak építése igen költséges.
 • A tározók létesítése során értékes földterületeket árasztanak el, melynek során lakóterületek és természetes élőhelyek sérülhetnek.
 • A vízerőművek építésére alkalmas helyszínek – például a hegységek – sok esetben távol esnek azoktól a sűrűbben lakott területektől, ahol a megtermelt energiára szükség van.
 • Magyarországon a vizes élőhelyek sérülékenysége és védelme szigorúan korlátozza újabb vízerőművek létesítését. már alig található új vízerőmű építésére alkalmas helyszín.

Vízerőművek száma Magyarországon

Ma Magyarországon 5 nagyobb és 32 kisebb (helyi) vízerőmű működik. Az összes hazai vízerőmű helyi megoszlása: a Dunán: 66%, a Tiszán 10%, a mellékfolyókon: 24%. Jelentősebb vízenergia hasznosítás jelenleg Magyarországon Tiszalöknél, Kiskörénél, a Hernádon Kesznyétenben, Gibárton, Felsődobszán, a Rábán Ikerváron, a Soroksári-Dunaágon a Kvassay-zsilipnél van. Ma meglévő vízerőműveinknek 54,2 MW az összkapacitása, 31 MW  az átlagteljesítménye és 272 238 MWh az éves megtermelt energiája (2012-es adat). Ez a kapacitás változó, mert a vízerőművek között sok az ugynevezett törpe-erőmű, amelyek helyi jelentőségűek és ha a termelés gazdaságtalanná válik, ezeket leállítják vagy szüneteltetik.

 • Legnagyobb erőművek:
  - Kisköre, 26,9 MW kapacitás, (13,7 MW átlagtelj.) 120 000 MWh
  - Tiszalök, 12,4 MW kapacitás, (8,4 MW átlagtelj.) 74000 MWh
 • Országos vízenergia potenciál: 1 GW körül
 • Magyarországon a vízenergia súlyosan alulértékelt, szükség volna fejlesztésekre, bővítésre. Egyik lehetőség a jelenleg működő erőművek felújítása, a másik pedig új erőművek építése. Az utóbbira az alábbi helységekben van lehetőség.:
  - Duna: Nagymaros, Adony, Fajsz, Mohács, összesen 120-430 MW kapacitás
  - Tisza (Szamos, Maros): Vásárosnamény, Dombrád, Rápolt, Csongrád, Makó, összesen 61,8 MW kapacitás
  - Dráva (Mura): Molnári, Góla, Babócsa, Szentborbás, Cún, összesen 165 MW kapacitás