Földgáz

Típusa: Nem megújuló

A földgáz keletkezése

A mai földgázkészletek évmilliókkal ezelőtt jöttek létre. Az óceánok fenekén, a folyók medrében és a mocsarakban rothadó szerves anyag halmozódott fel, ami sárral és homokkal keveredett. Erre később további üledékrétegek rakódtak, amelyek súlya alatt a szerves anyag a nagy nyomás és a magas hőmérséklet következtében kerogénné alakult. A kerogén nevű anyag idővel könnyebb, rövidebb szénláncú, főként szén- és hidrogénatomokból álló molekulákká alakult át. Ha ez az anyag gázhalmazállapotban volt jelen, akkor később földgáz képződött belőle.

Áramtermelés földgázzal

A földgázt a repülőgépek hajtóművéhez hasonló, ám azoknál jóval nagyobb turbinákban égetik el. A turbina egy generátort forgat meg, amely elektromos energiát fejleszt. A gázturbinából távozó forró füstgázzal nagynyomású gőzt termelnek, amit gőzturbinákba vezetve újabb generátorokat hajtanak meg, még több villamos energiát fejlesztve. Ez a technológia nagyon hatékony! A turbinából kiáramló gőz az esetek egy részében lakóházak és irodák fűtésére is alkalmas, de a papírgyártásban, illetve a vegyiparban is hasznosítható.

A földgáztüzelésű erőművekben, ahol van villamos energia előállítására alkalmas berendezés, ezen egységek üzemeltetésekor jelentős mennyiségű hőenergia is keletkezik. Ezt hívják kapcsolt energiatermelésnek. Ezt a hőenergiát használják fel a lakossági távhőszolgáltatás ellátásához. Jelenleg 655 ezer db távfűtött lakás van Magyarországon, amiben közel 1,5 millió ember él. Budapesten ~238 ezer távfűtött lakás található. Villamos energiát nem csak turbinákkal, hanem gázmotorokkal is elő lehet állítani.

Hol találkozhatsz a földgázzal?

A világban a legjelentősebb földgázkészletek Oroszországban, Kelet-Európában, Norvégiában, a Közel-Keleten és Afrikában találhatóak.
Magyarországon 210 helyen folyik földgáz kitermelés és kutatás, a lelőhelyek többsége Dél-Alföldön, Nyugat-Dunántúlon, Kelet-Magyarországon van. A hazai földgáz készlet mennyisége nem elégíti ki a fogyasztást, ezért jelentős behozatalra szorulunk. A külföldről –nemzetközi csőhálózatokon- érkező importált földgáz világpiaci ára emelkedik, ez gazdasági függőséget és kockázatot jelent.

A földgázalapú áramtermelés előnyei és hátrányai

Előnyök

  • A földgáz kis tömegű, vezetékeken keresztül egyszerűen szállítható energiahordozó.
  • Már egyetlen egy földgáztüzelésű erőmű is nagymennyiségű villamos energiát képes termelni.
  • A földgáztüzelésű erőműveket legtöbbször folyók, illetve gázvezeték-hálózatok közelébe építik, de gyakorlatilag szinte bárhová telepíthetők.

Hátrányok

  • A földgáz égetése során szén-dioxid képződik, amely az üvegházhatást növelő gázok egyike.
  • A földgáz nem megújuló energiaforrás. Földgázkészleteink végesek, előbb-utóbb ki fognak merülni.

Földgáztüzelésű erőművek száma Magyarországon

A nagyobb földgáztüzelésű erőművek a Csepeli Erőmű, Budapest Erőmű, Gönyüi Erőmű, Dunamenti Erőmű.

A földgáz jövője

Bolygónk földgázkészletei előreláthatólag a 21. század végéig elegendőek.