Atomenergia

Típusa: Nem megújuló

Az atomenergiáról bővebben

Az atomenergiát az uránatomok kisebb méretű atomokká történő hasításával nyerik. Az uránt neutronokkal bombázzák, melynek hatására maghasadás következik be. A maghasadás során neutronok szabadulnak fel, amelyek aztán további atommagokat hasítanak szét, így beindul a láncreakció, amelynek során jelentős mennyiségű energia szabadul fel.

Áramtermelés az atomerőművekben

A maghasadásból származó hőt vízmelegítésre használják. Ennek hatására gőz képződik, ami nyomást gyakorol a turbinák lapátjaira, ezáltal forgásba hozva őket. A turbinákat generátorokkal kapcsolják össze, amelyek áramot termelnek. A modern atomerőművekben alacsonyabb nyomású gőzt állítanak elő, mint a szén- vagy kőolaj-tüzelésű erőművekben.

Hol találkozhatsz az uránnal?

A világ számos helyén találhatók uránkészletek: a legtöbb uránt Kanada exportálja, de a legnagyobb készletekkel Ausztrália rendelkezik. Magyarországon Pécs környékén működött uránbánya, amelyet a gazdaságtalan kitermelés miatt a kilencvenes években bezártak, de az urán árának emelkedése miatt már akár a közeljövőben újra gazdaságossá válhat megnyitása, erről szóló tervek már készülnek.

A nukleáris áramtermelés előnyei és hátrányai

Előnyök

  • Az urán könnyen és olcsón hozzáférhető, a nukleáris üzemanyag tárolása pedig egyszerű.
  • Már kis mennyiségű nukleáris üzemanyag segítségével is rengeteg villamos energia termelhető.
  • A maghasadás során nincs égés, nem keletkezik szén-dioxid.

Hátrányok

  • Az atomerőművek nem túl népszerűek azok körében, akiket aggaszt az üzemeltetés biztonsága.
  • Az atomenergia nem megújuló energiaforrás. A meglevő készletek kimerülése után az urán nem pótolható más anyagokkal.
  • Az atomenergia használata során radioaktív hulladék keletkezik, amit hosszú időre lezárt, biztonságos tárolókba kell temetni.
  • Az atomerőművek beindítása és leállítása bonyolult művelet.

Atomerőművek száma Magyarországon

Magyarországon négy atomerőmű található de egy telephelyen. A Paksi Atomerőmű eredetileg 440 MWe teljesítményű reaktorok kapacitását az évek során 460-470 MW-ra növelték. Jelenleg további teljesítménynövelés zajlik, amely révén 500 MW-ig növelnék a reaktorok villamos kapacitását. A Paksi atomerőmű a hazai villamosenergia-termelés közel 40%-át adja, így hazánk energiagazdálkodásának meghatározó szereplője. Magyarországon jelenleg az atomerőműben termelhető legolcsóbban villamos energia. 

Az atomenergia jövője

Széleskörű társadalmi viták és szakmai aggodalmak kísérik a nukleáris erőművek jövőjét, tekintettel a számos, kapcsolódó problémára, amelyek közül kiemelkedik a nukleáris hulladék hosszú távú és biztonságos tárolásának kérdése, az emberi tényezős és biztonságpolitikai problémák, a laikus közvélemény nukleáris fejlesztésekkel és létesítményekkel kapcsolatos bizalmatlansága és félelme. Tervben van a Paks II. megépítése. Ennek keretében 2 db 1200 MW-os blokkot helyeznek üzembe 2023-ban és 2025-ben.