Árapály energia

Típusa: Megújuló

Az árapály-energiáról bővebben

Az árapály-jelenséget a Napnak és a Holdnak a Földre és annak vizeire gyakorolt tömegvonzása okozza. A nagy sebességű árapályhullámokat a dagálykor és apálykor tapasztalható vízmozgás okozza. A kinyerhető energia mennyisége a hullámok méretétől és sebességétől függ.

Elektromos energia termelés az árapály-jelenség felhasználásával

Az árapály-energia kiaknázásának számos módja ismert: például dagálykor zárt öblökben vagy gátak mögött gyűjtik össze a vizet, illetve propellerekhez hasonló víz alatti turbinákat helyeznek az áramlat útjába. Az alábbiakban három különböző megoldást mutatunk be:

Dagálykor a víz egy mesterséges zátonyhoz hasonló szerkezet turbináit meghajtva áramot termel, míg végül egy öbölben vagy tározóban gyűlik össze. A turbinalapátok között lassan visszaengedett víz segítségével apálykor is termelnek áramot.

A duzzasztógátakat gyakran építenek folyók torkolatánál. A mesterséges zátonyokhoz hasonlóan a gátak is a víztömeg megtartásával növelik az apály és a dagály közti vízszintkülönbséget. A víz turbinákon keresztül távozik, így azokat meghajtva áramot termel. Az árapályhullámok útjába elhelyezett, szélturbinákhoz hasonló berendezések a lapátok között áramló víz energiáját alakítják át villamos energiává.

Hol találkozhatsz árapályerőművekkel?

Az árapály-erőművek a világ számos részében, a tengerparttal rendelkező országokban megtalálhatók. A legideálisabb helyszínek azonban azok, ahol a víz áramlása akadályba ütközik – például kiugró földnyelvek környékén vagy szigetek között

Az árapály-energia felhasználásával történő elektromos energia termelés előnyei és hátrányai

Előnyök

  • Az árapály-jelenség kiszámítható.
  • A létesítmény felépítése után az erőmű üzemeltetési költsége alacsony, így olcsón lehet benne energiát termelni.
  • Felhasználása nem jár szén-dioxid-kibocsátással, és hulladék sem keletkezik.
  • Nincs szükség tüzelőanyagra.

Hátrányok

  • Az erőmű csak dagálykor és apálykor – összesen napi 20 órában – termel áramot.
  • A duzzasztógátak építése igen költséges.
  • Egyelőre nem dőlt el, melyik technológiai megoldás lesz a legelfogadottabb eljárás az árapály-hullámok energiájának kiaknázására.

Az árapály-energia jövője

Az árapály energiát átalakító erőművek fejlesztése és telepítése előtt nagy jövő áll. A tengervíz mozgási energiáját elektromos árammá alakító erőművek a megújuló energiaforrást használják fel, tehát környezetbarát és a fenntarthatóságot elősegítő létesítmények. Az árapály erőművek telepítésekor a tenger élővilágának ökológiai és életfeltételek biztosításáról kell gondoskodni.