Talajhő

Típusa: Megújuló, a napenergia közvetett formája

A talajhő-energiáról bővebben

A talajhő-energiát a földkéreg legfelső, viszonylag állandó, nem túl magas hőmérsékletű rétegeiből nyerik. A hőt közvetlenül a földből vagy kis mélységbe, közvetlenül a földfelszín alá fektetett csőrendszerek segítségével nyerik. Ebben a mélységben a rendszer közvetett módon tulajdonképpen a napenergiát hasznosítja. A talajhő-energia a lakóházak fűtésére és hűtésére egyaránt kiválóan alkalmas.

A talajhő-energia hasznosítása

A rendszert egy kültéri, föld alatti csőrendszer és a házban elhelyezett hőszivattyú alkotja. A csövekben alacsony fagyáspontú folyadék kering, amely átveszi és elnyeli a környező talaj hőjét. Ezt a hőt azután átadja egy másik, alacsony forráspontú folyadéknak, amit felmelegítenek és elpárologtatnak. A keletkező gőzt egy kompresszor forró folyadékká sűríti össze, ami egy újabb hőcserélőn át felmelegíti a fűtési rendszer csöveit. A rendszer az ellenkező irányban is üzemeltethető, ekkor a házból elnyelt hőt adja le a talajnak - ezzel lehűti a házat.

A talajhő-energia felhasználásával történő áramtermelés előnyei és hátrányai

Előnyök

  • Egyáltalán nem környezetszennyező.
  • Üzemeltetési költsége nagyon alacsony.
  • Csökkenti a fűtésszámlát, valamint más, nem megújuló energiaforrások felhasználását.
  • A csövek a felszín alatt futnak, így a környezeti hatás elenyésző.

Hátrányok

  • A rendszer hatékonysága évszaktól függően változó (ez az ingadozás azonban megfelelő hosszúságú csővezeték lefektetésével kiküszöbölhető).
  • Drága megoldás, a beruházási költség megtérülési ideje nagyon hosszú.

Hol találkozhatsz talajkollektorokkal?

Bárhol megtalálhatók, ahol lehetőség van egy csőrendszer talajfelszín alá történő lefektetésére. Egyes rendszerek furatok és hőszivattyúk segítségével 40-50 fokos hőmérsékletet is képesek biztosítani a padlófűtés vagy a radiátorok számára.

A talajhő-energia jövője

A berendezések árának csökkenésével a talajhő-energia alkalmazása várhatóan egyre inkább elterjedt megoldássá válik a lakóházak, fóliasátrak, irodaházak, ipari parkok egyedi fűtésében. Magyarország megfelelő természeti adottsággal rendelkezik ahhoz, hogy a hőszivattyúkat gazdaságosan lehessen üzemeltetni. Éppen ezért több szempontból jó kiugrási lehetőség lenne hazánk számára a hőszivattyús rendszerekre való áttérés. A hőszivattyú előnye, hogy alkalmazásával csökkenthető a szén-dioxid kibocsátás.