Napenergia

Típusa: Megújuló

Mi a napenergia?

A napenergia a Napból származik. A Nap egy hatalmas mennyiségű energiát termelő csillag. A Nap magjában zajló nukleáris reakciók hatására másodpercenként több millió tonnányi hidrogén alakul át napenergiává, amely aztán az űrbe sugárzik. Ennek a fénysebességgel terjedő energiának csak egy töredéke éri el bolygónkat, közel nyolc perc alatt téve meg a Nap és a Föld közti távolságot.

A napenergia hasznosítása

A fény energiáját fotovoltaikus elemek alakítják át villamos energiává. Ezek a napelemcellák nagyobb egységekbe – úgynevezett napelempanelekbe – szerelve az épületek tetejére vagy oldalára illeszthetők.
Az aktív napkollektoros vízmelegítők segítségével pedig egyszerűen juthatunk meleg vízhez: a Nap felé fordított fekete napkollektorok belsejében keringetett folyadék felmelegszik, és a házban található hőcserélő tartályba jutva átadja energiáját az épület vízvezetékrendszerében keringő hidegebb víznek.

Hol találkozhatsz naperőművekkel?

Nagyobb naperőművek telepítése csak a különösen napfényes területeken kifizetődő.

A napenergiával történő áramtermelés előnyei és hátrányai

Előnyök

 • A napenergia megújuló forrás, ráadásul a nap hője és fénye nem kerül pénzbe.
 • A napenergia segítségével olyan távol eső helyeken is megoldható az áramtermelés, ahol más energiaforrások nem állnak rendelkezésre.
 • Egyáltalán nem jár üvegházhatást növelő szén-dioxid-kibocsátással.
 • Az energiatermelés általában a majdani felhasználás helyszínén vagy ahhoz nagyon közel történik. Ennek köszönhetően mind az átvitel, mind az elosztás költsége a lehető legalacsonyabb szinten tartható.

Hátrányok

 • A fotovoltaikus elemek felhős időben kevésbé hatékonyak, éjjel pedig egyáltalán nem termelnek energiát.
 • A napenergia hatékonyabban működik a melegebb klímájú területeken, ahol sok a napsütés, így felhasználhatósága korlátozott.

Napelemes rendszerek száma Magyarországon

Magyarországon minden négyzetméterre körülbelül 1265 kilówattóra napenergia jut. Ez viszonylag kedvező szám, s ennek tudható be, hogy az utóbbi évtizedben megkezdődött a napenergia közvetlen hasznosítása napelemek, napkollektorok felszerelése és üzembe helyezése révén. A nagymértékű, tömeges elterjedést egyelőre gátolja az alternatív energiaforrások felhasználását lehetővé tévő rendszerek kiépítésének magas költségszintje, s ennek következtében a hosszú megtérülési idő.

Hazánkban a Mátrai Erőmű területén van egy 16 MW kapacitású solarpark. Pécsen pedig egy 10 MW-os naperőmű parkot létesítettek. Ezek mellett sok kisebb ipari üzem, csarnok tetején található már napelem, amivel saját felhasználásra termelnek villamos energiát.

 • Mátrai naperőmű (Visonta) 16 MW (2015)
 • Pécsi naperőmű 10 MW (2016)
 • Sajóbábonyi naperőmű 0,5 MW (2016)
 • Bojti naperőmű 0,499 MW (2015)
 • Sellyei naperőmű 0,499 MW (2013)
 • Szombathelyi naperőmű 0,385 MW (2016)

A napenergia jövője

A háztartási és az otthoni vízmelegítő és áramfejlesztő rendszerek terén a napenergia bővülő szerepet játszhat.