Hidrogén üzemanyagcellák

Típusa: Megújuló – amennyiben az üzemanyagként használt hidrogént megújuló energiaforrásokból származó áram segítségével állítják elő

A hidrogén üzemanyagcellák működése

A víz hidrogénből és oxigénből áll. Ha elektromos áramot vezetünk bele, a vízmolekulák kötései felbomlanak, azaz az őket alkotó hidrogénre és oxigénre válnak szét. A hidrogén és az oxigén gázhalmazállapotban távozik. Ezt a folyamatot elektrolízisnek nevezzük. Az üzemanyagcellában ennek a folyamatnak éppen a fordítottja zajlik le!

Áramtermelés hidrogén üzemanyagcellák segítségével

Az üzemanyagcellák hidrogénből és oxigénből vizet állítanak elő, áramot és hőt termelve a folyamat során.

Hol találkozhatsz hidrogén üzemanyagcellákkal?

Elméletileg a levegőben található oxigénből és a vízben található hidrogénből bárhol előállíthatók. Az üzemanyagcella energiatároló eszköz (egyfajta akkumulátor), amely hidrogénből és a levegő oxigénjéből elektromos áramot állít elő, miközben melléktermékként mindössze tiszta víz képződik. A folyamat nem más, mint az árammal való vízbontás megfordítottja. A hidrogén helyett az üzemanyag lehet alkohol is, ekkor az áram mellett víz és szén-dioxid keletkezik. Az üzemanyagcellák jelenleg kísérleti fázisban vannak, de várhatóan egy-két éven belül kereskedelmi forgalomban is megjelennek a mobil eszközök esetében, egy-két évtizeden belül pedig az autók esetében. Előnye a hagyományos akkumulátorokkal szemben az, hogy azonos térfogatban kisebb súly mellett sokkal több energiát képes tárolni.

A hidrogén üzemanyagcellákkal történő áramtermelés előnyei és hátrányai

Előnyök

  • A folyamat egyedüli mellékterméke a víz és kismennyiségű hő. Mindkettő újrahasznosítható.
  • Az eljárás semmilyen zajjal nem jár.
  • Az üzemanyagcellák sokféle méretben készülhetnek, így számos különböző célra felhasználhatók.

Hátrányok

  • Az üzemanyagcellák hidrogént használnak üzemanyagként, amely viszont nem megújuló energiaforrások felhasználásával is előállítható.
  • A hidrogén egy darabig még biztosan nem lesz annyira széles körben hozzáférhető, mint napjainkban a benzin.
  • A hidrogén rendkívül gyúlékony, könnyen robban.

Üzemanyagcellás erőművek Magyarországon

Magyarországon mindössze néhány kis teljesítményű, kísérleti jellegű üzemanyagcellás egység üzemel.

Az üzemanyagcellák jövője

A technológia kisipari felhasználásban hatalmas lehetőségek rejlenek. Ugyanakkor kicsi a valószínűsége, hogy Magyarországon nagy teljesítményű üzemanyagcellás létesítmények épülnének a közeljövőben.