Hullám energia

Típusa: Megújuló

A hullámenergiáról bővebben

A Föld felszínének több mint háromnegyed részét tavak, folyók, tengerek és óceánok borítják. A felszálló meleg levegő helyébe áramló hűvösebb légtömegek mozgásba hozzák ezeket a víztömegeket: így keletkeznek a hullámok.

Villamos energia termelés

A hullámenergia hasznosítására több különböző módszer létezik, a hullámok csapdába ejtésétől a lebegő bójákig. A hullámenergia-rendszerek tengerpartra és nyílt vízre egyaránt telepíthetők. Álljon itt két hullámenergiát hasznosító berendezés rövid bemutatása:

  • Az oszcilláló vízoszlopos erőműveket turbinával szerelik fel. Az alulról betörő hullámok dugattyúként viselkednek, és a levegőoszlop fel-le mozgatásával megforgatják a turbinát. A turbinához kapcsolt generátor pedig áramot fejleszt.
  • A hullámzáselnyelő szerkezetek úgy nyelik el a hullámok energiáját, hogy egyes elemeik a hullámzással együtt mozognak. A keletkező mozgási energia levegőt vagy folyadékot pumpál keresztül egy turbinán, ami egy generátort hajt meg.

Hol találkozhatsz a hullámenergiával?

Megfelelő energiaforrást biztosító hullámokat a világ szinte bármelyik részén találunk.

A hullámenergia felhasználásával történő elektromos energia termelés előnyei és hátrányai

Előnyök:

  • Ez az energiaforrás hatalmas lehetőségeket rejt a tengerparti országok számára.
  • Kiszámíthatóbb és tervezhetőbb, mint a szél.
  • A hagyományos elektromos energia termeléssel ellentétben nincsenek tüzelőanyag-költségek.

Hátrányok:

  • Olyan berendezéseket kell tervezni, amelyek ellenállnak a rossz időjárási körülményeknek, például az erős viharoknak, szökőáraknak is.
  • Mivel a berendezések sokszor a nyílt tengeren találhatóak, a karbantartási költségek magasabbak lehetnek.

A hullámenergia jövője

A hullámenergiában nagy lehetőségek rejlenek. A tengerparti országok számára valamint az óceánok-tengerek nemzetközi (közös) vizein létesített közös, integrált hullámerőművek kiegészíthetik a tengerektől távolabb fekvő országok energiaszükségleteit.