Energiatakarékos környezetkímélő játék

Kihalóban levő népi hagyomány, hogy húsvétkor a lányokat meg kell locsolni. Húsvét hétfőn rózsavízzel, kedden (locsoló kedd), vízzel. A locsolás barátságos kelléke a vizipisztoly, mert kevés vizet tartalmaz. A vizipisztoly azonban műanyagból készül, aminek alapanyaga nem megújuló energiahordozóból készül, energia felhasználásával. Miután tönkremegy, környezetszennyező anyaggá válik. Kevés munkával, ezt az enegiapazarló és környezet szennyező játékot válthatjuk ki bodzafával. A fa megújuló energiaforrás, s ha a játék tönkremegy elégetésével tiszta energiát, nyerhetünk, mert csak annyi CO2- juttat vissza a környezetbe, amennyit korábban lekötött.

Szükséges eszközök

  • 1 db. 25 – 30 cm hosszú, 2,5 – 3 cm átmérőjű bodzafa darab
  • 1 db. 40 cm hosszú mogyoró, vagy más pálca
  • 1 db. 50 – 60 cm hosszú pamut fonal
  • 1 db. drót, vagy vékony szeg
  • 1 db. kés

A kísérlet menete

A bodzafa darab két végét késsel vagy lombfűrésszel egyenesre vágjuk. A mogyoró pálcából levágunk egy 2 cm-es darabot és félre tesszük. A pálcát ezután megfaragjuk, olyan hosszan, amilyen hosszú a bodzafa rúd, s ezzel a bodzafa belét kitoljuk. (Ezt a bodzabelet érdemes eltenni, mert nagyon jól használható elektromos alapkísérletekhez.) A 2 cm-es mogyorófa darab belét egy dróttal kiszúrjuk, ezután megfaragjuk, annyira, hogy a bodza cső egyik végébe beszorítható legyen. A mogyoró pálca végéből levágunk annyit, hogy a csőbe való betoláskor ne nyomja ki a cső végén lévő átfúrt dugót. A pálca végére feltekerünk annyi pamutot, hogy az a csőben még viszonylag könnyen mozgatható legyen. A fonalat ezután benedvesítjük, és betoljuk a csőbe. A cső dugós végét vízbe téve, néhány le – fel mozgatás után a pamut annyira megdagad, hogy felfelé mozgatáskor vizet szív fel a csőbe. ( Szivókut!) A csövet a vízből kiemelve, a pálcát betolva, 5 – 6 m távolságra lövelli ki a felszívott vizet. (Nyomókút!)

Magyarázat

Az egész rendszer úgy működik, mint egy szívó és nyomókút. Azzal a különbséggel, hogy működése szakaszos. Nincsenek benne szelepek, bár kis átalakítással a folyamatos működés is megoldható, és így vízemelő szerkezetként is használható.

Szükséges óvintézkedések

A játék elkészítéséhez kést – esetleg lombfűrészt - kell használni. 9 – 14 éves gyerekek számára, ez már nem jelenthet problémát, de fel kell hívni figyelmüket a kés használatának veszélyeire.